Nina Klink pakt eerste EK enduro zege in haar carriere

Nina Klink van het WPM KTM team heeft afgelopen weekend in Estland haar eerste zege weten te behalen in het Europees Kampioenschap Enduro.

Klink finishte op de eerste dag als tweede maar kwam op de tweede dag ijzersterk en wist de wedstrijd naar haar hand te zetten en pakte hiermee tevens de eindzege.

Er moesten op beide dagen drie ronden van rond de zeventig kilometer gereden worden. In iedere ronde waren twee crossproeven verwerkt waardoor de uitslag per dag uit zes klassementsproeven bestond.

Nina Klink begon goed aan haar eerste dag. Tijdens de eerste crossproef lag alles nog dicht bij elkaar maar helaas kwam Nina in de eerste ronde van de enduroproef ten val en ook in de tweede en derde ronde had ze moeite met deze proef. Hier verloor ze tijd op de concurrentie maar dit kon ze gelukkig goed maken tijdens de derde crossproef. Uiteindelijk sloot de dag af als tweede met een achterstand van vijftig seconden op de uiteindelijke winnares. Omdat de enduroproef op de eerste dag tegen viel besloot Nina deze na de wedstrijd nog een keer te lopen in de hoop om betere lijnen te vinden.

Ondanks dat ze tegen een achterstand aan keek, geloofde ze er zelf in dat ze de wedstrijd nog zou kunnen winnen. Hiervoor moest ze een tandje bij zetten en dat deed ze. Meteen in de eerste proef liep ze zeven seconden in en dit gaf hoop. Echter nam ze door haar inzet automatisch ook meer risico en dit veroorzaakte een dure valpartij in de tweede proef. Doordat het achterwiel bleef haken op een boomstam verloor Nina veel tijd en viel ze terug naar de vierde plaats. Met dertig seconden achterstand begon ze aan het slot van de wedstrijd en daarin deed Nina het onmogelijke, ze boog de achterstand om in een voorsprong van zeven seconden en mocht zodoende voor het eerst in haar carriere naar de hoogste trede van het podium.

Rik Vierhuizen begon ook sterk aan zijn weekend in Estland. Het rijden ging vanaf de eerste meter soepel en vrijwel foutloos. Echter was er een probleem met de live timing waardoor hij geen idee had op welke plek hij reed. Eenmaal over de finish hoorde Rik dat hij na dag één op de vierde plek stond en was hier zeer tevreden mee.

Op de tweede dag begon Rik extra gebrand op een goed resultaat. Vanaf de start zat hij er meteen goed in en dit resulteerde na de eerste proef in een derde tijd. Hiermee verbeterde Rik zich met negen seconden ten opzichte van dezelfde proef op de eerste dag. Het rijden ging weer goed, ondanks wat pijn in de rug, maar in de proeven had hij gelukkig weinig hinder. Dit resulteerde erin dat hij opnieuw als vierde over de finish kwam. Echter kwam er na de finish een tijdstraf voor Rik, in de laatste ronde had hij door het slechte zicht achter een gedubbelde rijder de bocht gemist. Dit was gezien door een official en dit leverde Rik een minuut tijdstraf of. Door deze straf zakte hij naar de zesde plaats.

Voor Robin Nijkamp was de route in Estland bekend terrein. In 2012 was hij hier ook al alleen waren de weersomstandigheden ditmaal veel beter. Helaas begon Robin moeizaam aan zijn weekend, doordat hij al meer dan een half jaar geen enduro meer had gereden, kwam hij maar niet in zijn ritme. Daarnaast stond hij in de laatste ronde tijdens de endurotest ook nog even vast in een modder stuk waarbij hij twintig seconden verloor. Dit leverde Robin uiteindelijk de tiende plaats op na de eerste dag.

Op zondag ging Robin er weer vol goede moet tegenaan en hij wist dat er meer in moest zitten. In de eerste ronde ging het rijden meteen goed en zodoende kreeg hij steeds meer vertrouwen tijdens de proeven. Gedurende de dag werden de proeven zwaarder en de gaten dieper, iets wat Robin wel ligt. De sterke tweede dag leverde Robin uiteindelijk de zevende plaats op, binnen tien seconden van de vijfde en zesde man.

De volgende wedstrijd om het Europees Kampioenschap enduro is  op 3 en 4 augustus in het Duitse Burg maar eerst zal Robin aankomend weekend van start gaan in de finale van de Dutch Masters of Motocross op de Zwarte Cross in Lichtenvoorde.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search