Klink en Vierhuizen pakken podiumplaats in het EK Enduro in Roemenie

Het WPM KTM team heeft in de tweede wedstrijd om het Europees Kampioenschap Enduro in Bacau, Roemenie goede resultaten neer weten te zetten. Nina Klink wist de eerste dag te winnen en werd tweede in het eindklassement. Ook Rik Vierhuizen was ondanks een aanrijding met een boom op het podium te vinden en Robin Nijkamp weerde zich kranig in de +250-4T klasse en wist beide dagen in de top tien af te sluiten.

Nina Klink moest op beide dagen drie ronden rijden met per ronde twee proeven. De eerste proef was een technische crosstest met kort draaiwerk op een schuine helling waarbij de rijders telkens een riviertje doorkruisten. De endurotest was een test in de bergen die eveneens technisch was met steile klimmen en afdalingen. Omdat de organisatie pas laat klaar was met het uitzetten van de proeven, hadden de rijders maar weinig tijd om alles tot in de puntjes te verkennen. Hierdoor telde de eerste ronde niet mee omdat de organisatie het door de beperkte verkenning te gevaarlijk vond.

Zoals Nina van zichzelf weet had ze moeite met de proeven in de eerste ronde. Dit komt omdat ze dan iets te gestrest rijdt omdat ze dan nog niet weet hoe bepaalde klimmen of bepaalde punten in de proeven uit zullen pakken. De eerste proeftijd was niet goed maar hier maakte ze zich niet druk om en begon vol goede moed aan de tweede proef, die niet meetelde. In deze proef zat een klim waarmee ze de dagwinst heeft binnen kunnen slepen. Door een aantal veteranen die niet boven konden komen ontstond er een opstopping, wat zich verergerde toen de dames eraan kwamen. Nina kon de eerste keer ook niet boven komen, maar toen ze een tweede poging waagde en tussen de rijders door slingerde naar boven, was ze er wel. De gedachten slopen al door haar hoofd dat haar concurrenten het hier wel eens heel moeilijk mee konden krijgen omdat er ook geen enkele marshall was die de rijders kon helpen. Toen wist ze voor zichzelf dat ze tempo moest maken naar de tijdcontrole zodat ze geen tijdstraf zou pakken. Het lukte om op tijd in te klokken en toen ze even later op een groot open veld achter zich keek op de route, zag ze in de verste verte nog geen andere rijder aankomen. Ze kreeg daarna ook al snel door dat de eerste dame die na haar kwam al een straftijd van 15 minuten op had gelopen. Vanaf dat moment besloot Nina om in de proeven en op de route geen enkel risico meer te nemen. Dit omdat wanneer ze een fout maakte en vast zou komen te staan, er niemand zou zijn die haar kon helpen omdat ze helemaal alleen reed. Zo gezegd, zo gedaan en daarmee heeft ze de dagwinst binnen kunnen slepen.

Op de tweede dag moest er weer hard gewerkt worden en moest er aangezet worden in de proeven. Ze begon op een tweede plaats, viel even terug naar een derde plaats maar in de tweede helft van de wedstrijd heeft ze de tweede plaats weer over kunnen nemen en begon vervolgens uit te lopen. Naast een valpartij in de endurotest en een valpartij op de route waarbij haar voorrem beschadigde, heeft ze een zeer constante dag gereden. Wel moest ze door de beschadigde voorrem een proef zonder voorrem rijden maar gelukkig kon ze het probleem op de eerstvolgende tijdcontrole verhelpen zodat ze de rest van de dag met vertrouwen de steile afdalingen kon nemen. Nina legde beslag op een tweede plaats en dit was ook haar positie in het eindklassement. In de tussenstand om het Europees Kampioenschap is ze opgeklommen naar een tweede plaats en staat 13 punten achter op de leidende dame. Nina zal zich nu gaan voorbereiden op de Erzberg Rodeo die over twee weken op de planning staat. Ze zal er hier alles aan doen om zich te kwalificeren voor de finale op zondag.

Rik Vierhuizen was succesvol in de 250 – 2-takt klasse. Omdat de tijden op de route best krap stonden, moest hij op de eerste dag flink door rijden. Het rijden ging erg goed en hij wist  drie van de zeven proeven te winnen. Dit zorgde ervoor dat hij op een mooie tweede plaats eindigde. Vooral in de crosstest voelde hij zich thuis want hier wist hij top 10 tijden in de scratch neer te zetten met als hoogtepunt een vierde tijd. In de endurotest heeft hij helaas een keer veel tijd verloren omdat hij een keer opnieuw aan moest zetten voor een klim.

Op de tweede dag opende Rik scherp met de vijfde scratchtijd en de snelste tijd in zijn klasse. Helaas maakte hij in de endurotest een dure fout in een afdaling en raakte een boom. Zonder lucht en door duizeligheid duurde het even voordat hij zijn weg kon vervolgen. De rest van de dag heeft hij nog wel uit kunnen rijden maar hij was niet meer 100 procent fit. Toch wist hij tweede te worden in het eindklassement en staat ook op een tweede plaats in de tussenstand.

Robin Nijkamp had in de eerste ronde op zaterdag wat moeite met de crossproef in verband met het korte draaiwerk op een grasveld met daarbij een helling. In deze proef maakte hij in de derde ronde een fout en ging onderuit. Gelukkig kon hij zijn weg snel weer vervolgen en verloor maar weinig tijd. Robin had het beter naar zijn zin in de endurotest waarin veel steile afdalingen en klimmen waren opgenomen. Hierin wist hij goede tijden neer te zetten waarmee hij de dag uiteindelijk afsloot op een zesde plaats in zijn klasse en een 28ste plaats in de scratch.

Voor de tweede dag had de organisatie de endurotest ingekort waardoor deze zo’n drie minuten minder was. De moeilijkste klim en afdaling waren eruit gehaald en dit was net waar Robin het verschil kon maken. Ondanks dit ging het rijden lekker en had hij bij het ingaan van de laatste ronde een voorsprong van twee seconden op de zevende man. Echter in de laatste proef kwam hij een andere rijder achterop die zoveel stof op deed waaien dat Robin gas terug moest nemen. Dit koste hem zijn zesde plaats en werd nu zevende met een verschil van 0,18 sec op de zesde man.

De derde wedstrijd om het Europees Kampioenschap wordt in het weekend van 11 en 12 augustus verreden in Zweden.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search