Wassink en Klink leveren topprestatie in de Red Bull Hare Scramble

Mark Wassink en Nina Klink van het WPM KTM team hebben in de Red Bull Hare Scramble, ook wel Erzberg Rodeo genoemd, een knappe prestatie neer weten te zetten. Wassink kwalificeerde zich op de eerste startrij en finishte in de finale op een goede 88ste plaats. Dat Nina Klink zich voor de finale wist te kwalificeren was al een prestatie op zich. In de finale haalde ze het tot aan CP6 en heeft hiermee enorm veel ervaring opgedaan.

Op de eerste twee dagen stond er een proloog van 12 kilometer op het programma waarvan de beste tijd telde. Deze liep bergopwaarts over snelle gravelpaden. 1800 rijders gingen hierin van start waarvan de snelste 500 rijders een plaats afdwongen voor de finale op zondag. Mark had tegen het einde van de proloog veel last van het stof maar wist in zijn eerste poging al een 55ste plaats af te dwingen. Omdat Nina een hoog startnummer had, mocht ze pas laat het parcours op. Op dat moment was alles behoorlijk kapot gereden maar de dame uit Raalte weerde zich kranig en wist de snelste tijd neer te zetten van de 31 gestarte dames en kwam in het totale deelnemersveld uit op een 363ste tijd.

Op zaterdag mochten de rijders op hetzelfde parcours nogmaals proberen om hun tijd te verbeteren. Het lukte Nina om zich als 396ste te kwalificeren voor de wedstrijd. Daarnaast sloot ze de proloog af als tweede achter Laia Sanz. Mark kende nu het parcours en gooide er een schepje bovenop. Daarnaast had hij geen last van het stof waardoor hij voluit kon gaan, wat resulteerde in een knappe 44ste tijd.

Zowel Mark als Nina hadden zich weten te kwalificeren voor de finale op zondag. Mark startte vanaf de eerste startrij en Nina stond op de achtste startrij. Voor Nina betekende dit er al veel rijders voor haar waren gestart en er al snel opstoppingen kwamen. Tot aan check point 4 was alles redelijk goed te doen, echter voor checkpoint 5 zat een hele grote klim waar heel veel rijders moeite mee hadden. ‘’Er stonden wel 50 rijders verspreid over de klim en ook stonden er 50 rijders beneden te wachten. Dit betekende dat je geen goede aanloop kon nemen om boven te komen en dat je op de weg naar boven tussen de rijders door moest slingeren. Ik ben uiteindelijk wel een uur kwijt geweest om boven te  komen waarna ik nog een uur rijtijd over had om CP 6 te halen. Doordat dit een grote afdaling bevatte en je onderaan deze afdaling haaks af moest draaien, had ik ook hier weer veel tijd voor nodig. Ik was namelijk bang dat wanneer ik dit rijdend zou doen, ik onderaan een te hoge snelheid zou hebben om de haakse bocht te kunnen halen. Hierdoor besloot ik de motor plat te leggen en deze al duwend en trekkend naar beneden te halen,’’ vertelt Nina. Dit koste opnieuw veel tijd waardoor ze op CP6 nog maar 20 minuten over had om bij CP7 te kunnen komen. Omdat ze dit niet meer kon halen, heeft ze besloten om terug te gaan naar start/finish. Nina is op een 361ste plaats geeindigd en heeft hier echt haar ogen uitgekeken. ‘’Het was een geweldige ervaring waardoor ik nu al heb besloten om er volgend jaar zeker weer bij te zijn.’’

Mark strandde net voorbij checkpoint 17. Hier was hij helemaal leeg en had geen drinken meer. Omdat hij nog maar 25 minuten over had voor het volgende checkpoint besloot hij om terug te gaan waardoor hij op een 88ste plaats is geeindigd. ‘’We hadden 4 uur de tijd om alle 25 checkpoints te halen. Het was erg warm maar vooral ook stoffig. Het was ZWAAR kan ik je vertellen. Ik ben echt diverse keren tot het gaatje gegaan om telkens verder te komen. Zo heb ik ook bewust soms mijn rust ff gepakt. Ik ben zeer tevreden maar HELEMAAL leeg. Al met al een TOP weekend met top mensen om ons heen, zowel de helpers als de rijders waar we mee samen waren,’’ vertelt Mark.

Jan Willem Arendsen wist afgelopen zaterdag in de top tien te eindigen in het Nederlands Kampioenschap Cup 500. De dag begon wisselend voor Jan Willem want in de eerste ronde van de tijdtraining kwam hij hard ten val. Later in de sessie wist hij nog wel een snelle ronde neer te zetten maar verloor wat tijd omdat hij even ergens over een spoor schoot en moest daardoor genoegen nemen met een dertiende tijd.

Na een matige start in de eerste manche kwam hij op een dertiende plaats uit de eerste ronde. Gedurende de wedstrijd wist hij nog twee rijders te passeren, wat hem een elfde plaats opleverde. In de tweede manche pakte hij een betere start en wist gelijk door te stoten naar een derde plaats. Het rijden ging lekker maar na zes minuten werd de wedstrijd afgevlagd vanwege een ongeval toen Jan Willem aan het achterwiel van de tweede man reed. Bij de herstart zat hij er heel goed bij maar toen hij op een tweede plaats de eerste bocht in dook, gleed hij bijna weg. Omdat hij later in de eerste ronde ook nog een foutje maakte kwam hij pas op een achttiende plaats voorbij start/finish. Fanatiek begon hij aan een opmars en wist zich gedurende de wedstrijd helemaal terug op te werken naar een negende plaats.

Op zondag 17 juni staat voor Jan Willem de volgende Cup wedstrijd op het programma in Veendam.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search