Vierhuizen en Arendsen pakken voor het WPM KTM team podiumplaatsen in EK Enduro Zweden

In de derde wedstrijd om het Europees Kampioenschap Enduro in het Zweedse Skovde hebben Rik Vierhuizen en Jan Willem Arendsen podiumplaatsen weten te behalen. Robin Nijkamp kende een moeilijk begin maar herpakte zich goed en wist tiende en achtste te worden in zijn klasse. Nina Klink moest tot op het tandvlees want ze liep tijdens de tweede dag een knieblessure op maar vocht door tot aan de finish en staat na de wedstrijd nog steeds op een gedeelde tweede plaats in de tussenstand van het damesklassement.

De enduro bestond uit een route van +/- 65km met daarin drie proeven verwerkt. De eerste proef lag tegen een skihelling, de tweede proef bestond uit een technisch bosgedeelte met stenen en wortels met aansluitend een groot grasgedeelte en de derde proef speelde zich grotendeels af op een vlak grasland.

Rik Vierhuizen probeerde in de proloog zo snel en safe mogelijk te rijden, wat resulteerde in een tweede plaats in zijn klasse. Op zaterdag had hij gelijk het goede gevoel in handen. Met goede proeftijden wist hij de dag op een tweede plaats af te sluiten in de 250 – 2-takt klasse en werd 37ste in de scratch. Op zondag had hij er in de eerste ronde meer moeite mee. Door de regenval voelde alles glad aan en kon hij zijn draai niet vinden. In de tweede ronde herpakte hij zich en wist hij in het resterende deel van de dag twee proeven te winnen en eindigde wederom op een mooie tweede plaats. In de scratch legde hij beslag op een 28steplaats.

Jan Willem Arendsen reed in de proloog op safe, misschien wel te safe! Hij finishte op een vierde plaats in de 250 – 2-takt klasse en keek vol enthousiasme uit naar de twee endurodagen. Op de eerste dag ging het rijden lekker en heeft hij weinig fouten gemaakt. Jan Willem wist de dag af te sluiten op een derde plaats en leverde zijn KTM machine tevreden in bij het parc ferme. De tweede dag begon opnieuw goed maar in de tweede ronde raakte hij op de route van het pad af en raakte een boomstronk. Dit had een flinke valpartij tot gevolg waarbij hij zich blesseerde en waarbij zijn motor veel schade opliep. Na enkele reparaties aan de motor, geblesseerde polsen, geblesseerde pink en onder de schaafwonden vervolgde hij zijn weg. Voor de valpartij stond hij een minuut voor op de vierde man. In de proef na de valpartij verloor hij twintig seconden maar ondanks dat de proeven na de val niet goed meer gingen, wist hij zijn derde plaats toch vast te houden tot aan de finish!

Nina Klink begon op een tweede plaats in de tussenstand met een voorsprong van 6 punten op de derde dame aan de wedstrijd. Op de eerste dag maakte Nina een aantal fouten en kwam tot twee keer toe ten val in de proef. Ze had het moeilijk in de tweede proef omdat hier alle wortels en stenen naar boven kwamen in het bos. Ook werd het in de slotfase verraderlijke glad door de regenval waardoor Nina genoegen moest nemen met een vierde plaats.

Tijdens de tweede dag was ze flink in strijd om de derde plaats en met nog twee proeven te gaan lag ze slechts drie seconden achter. Ze was vastbesloten om alles te geven maar in de tweede proef van de derde ronde knakte er iets in haar goede knie met het bijsteppen en dit gebeurde later nog een keer. Vanwege de pijn heeft ze deze proef langzaam uitgereden maar verderop in de route ondervond ze opnieuw problemen omdat haar knie op de knippen steeds naar binnen klapte. Ze kon niet meer doen dan de enduro rustig uitrijden waardoor ze genoegen moest nemen met een vijfde plaats. Ondanks haar knieblessure heeft ze wel belangrijke punten gepakt en staat op een gedeelde tweede plaats met een voorsprong van ongeveer 20 punten op de vierde dame. Nina heeft verschillende onderzoeken in de planning staan en hoopt dat ze over vijf weken aan de start kan komen in de finale van het Europees Kampioenschap om haar gedeelde tweede plaats te verdedigen.

Nadat Robin Nijkamp in de proloog vijfde was geworden, kon hij op zaterdag niet lekker in zijn ritme komen in de eerste twee ronden. Twee valpartijen zorgden ervoor dat er kostbare tijd verloren ging. Door een aantal veranderingen aan de motor, begon het vanaf de derde ronde beter te gaan en wist hij nog van een zestiende plaats terug te komen naar een tiende positie. Op de tweede dag ging het rijden gelijk met meer vertrouwen en was hij de hele dag in strijd om de zevende t/m de tiende plaats. Robin bracht de dag tot een goed einde en eindigde op een achtste plaats in de +250 4-takt klasse.

In het weekend van 14 t/m 16 september wordt de finale van het Europees Kampioenschap Enduro verreden in het Poolse Kielce.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search