Nina Klink boekt dagzege in het EK Enduro in Letland

Nina Klink van het WPM KTM team heeft in de derde wedstrijd van het Europees Kampioenschap Enduro in het Letse Madona een dag weten te winnen. Op de eerste dag was het een flinke strijd om de podiumplaatsen maar een fout in de slotfase zorgde ervoor dat ze met een vierde plaats net het podium miste. Op de tweede dag revancheerde ze zich en wist ze na twee sterke eerste ronden de dag winnend af te sluiten. Marc Zomer wist met een vijftiende plaats op de tweede dag een EK punt te pakken.

De organisatie had een route uitgezet van 55 kilometer die op beide dagen drie keer afgelegd moest worden. Tevens waren hier per ronde twee klassementsproeven in verwerkt. De route bestond uit veel single tracks met knipgaten, boomwortels, en hier en daar een klimmetje. Om een paar minuten over te houden bij de tankstop moest je op het eerste gedeelte flink doorrijden. Het tweede gedeelte was daarentegen goed te doen.

De eerste proef was een korte intensieve proef met veel draaiwerk en boomwortels waar je ongeveer 6:30 min over deed. De tweede proef was een iets langere en moeilijkere proef met meer afwisseling. Zo zaten er verschillende klimmen in waar je veel tijd kon winnen maar ook kon verliezen wanneer je niet goed aanzette. Tevens liep deze proef gedeeltelijk over een bestaande crossbaan.

Op de eerste dag heeft Nina in de eerste ronde iets tijd laten liggen maar daarna ging het goed. Het was close racing maar door een fout in de laatste proef verloor ze kostbare tijd omdat ze met haar voorwiel tegen een steen aan reed waardoor haar motor dwars kwam te staan voor een korte klim. Dit had tot gevolg dat ze vierde werd met een achterstand van slechts 12 seconden op de tweede dame.

De tweede dag startte gelijk goed en ze wist in de eerste twee ronden verschillende proeven te winnen. Na twee ronden reed ze aan de leiding met een voorsprong van iets meer dan 30 seconden op de tweede dame. In de laatste ronde maakte ze het toch nog even spannend want in de eerste proef moest ze noodgedwongen wachten op een deelneemster die stil was komen te staan. Daarnaast kwam ze in de tweede en laatste beslissende proef nog een keer ten val waarbij ze opnieuw kostbare tijd verloor. Gelukkig was haar voorsprong voldoende waardoor ze de tweede dag winnend af kon sluiten waarmee ze tweede werd in het dagklassement.

Marc Zomer kende een goede eerste dag waarin hij lekker heeft gereden en weinig fouten maakte. Echter in de laatste ronde kwam hij even ten val, wat hem twintig seconden kostte. Helaas eindigde hij hiermee op een seconde net buiten de punten en werd nu zestiende.

Op de tweede dag maakte Zomer net iets teveel fouten en kwam twee keer ten val. Hierbij verloor hij kostbare tijd maar wel pakte hij met een vijftiende plaats een EK punt.

In het weekend van 6 t/m 8 september wordt de laatste wedstrijd van het Europees Kampioenschap Enduro verreden in Heinola, Finland.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search