Goud en zilver Marc Zomer en Nina Klink in zesdaagse in Portugal

Marc Zomer en Nina Klink van het WPM KTM team zijn er in geslaagd om de zesdaagse in Portugal tot een goed einde te brengen. Marc wist in de C1 klasse een gouden medaille te pakken en Nina behaalde voor de tweede keer in haar carriere een zilveren medaille in de C2 klasse.

Een week voor de wedstrijd kwamen Marc en Nina al aan in Portimao zodat ze ruim de tijd hadden om de proeven te verkennen. Al snel werd duidelijk dat de organisatie erg mooie en afwisselende proeven had uitgezet.

Op de eerste twee dagen waren er twee proeven in de route opgenomen met bijna geen hoogteverschillen. Proef 3 was tegen een helling met veel losse stenen. Marc begon rustig aan de zesdaagse en heeft op de eerste twee dagen lekker kunnen rijden, al had hij af en toe wel wat moeite met proef 3. Ook Nina ondervond weinig problemen en begon zo op positieve wijze aan haar zesdaagse.

Op de derde en vierde dag kregen de rijders een nieuwe route voorgeschoteld. Het waren op de harde ondergrond opnieuw mooie, technische proeven waarvan proef 1 in de ochtend nog erg glad was. De route was moeilijker en technischer dan op de eerste twee dagen. Dit beviel Marc goed en hij kon netjes binnen de tijd blijven. Omdat dit niet voor iedereen gold, besloot de organisatie om de wedstrijd op het midden van de dag af te gelasten. Dit had tot gevolg dat de route op de vierde dag een stuk makkelijker was gemaakt. Met Marc ging het op deze dag een stukje minder en door een aantal fouten kwam hij een paar keer ten val, wat hem tijd koste. Nina had op de derde dag genoeg tijd over op TC1. De route van TC1 naar TC2 was door de regenval een stuk moeilijker geworden dan ze tot nu toe had gehad. Omdat Nina op het makkelijke gedeelte flink had doorgereden en veel rijders had ingehaald, stond ze op het punt waar iedereen vastliep, vooraan in de rij. Dit kwam omdat er peilen weg waren gehaald waardoor veel rijders de weg kwijt waren geraakt en er een chaos ontstond. De wachttijd van Nina was tussen de vijf en tien minuten waardoor ze op de TC nog vijf minuten over had. Echter hier kreeg ze te horen dat iedereen vijftien minuten bijgeschreven kreeg omdat er op verschillende plaatsen lange wachtrijen waren ontstaan. Met Nina ging het rijden iets moeizamer dan op de eerste twee dagen en vooral in proef 1 had ze het moeilijk omdat de kleigrond spiegelglad was geworden door de gevallen regen. Toch had ze nog voldoende energie om er in de tweede ronde het beste van te maken maar op TC1 kreeg ze toen te horen dat door de vele opstoppingen de rest van de dag was afgelast. Op de vierde dag kregen de rijders opnieuw vijftien minuten extra tijd cadeau, wat Nina erg jammer vond omdat zo het verschil moeilijk gemaakt kon worden. Ook was de route makkelijk om rond te komen en binnen de tijd te blijven.

Op de vijfde dag reden de rijders proef 1 van de derde en vierde dag en waren er twee nieuwe proeven. Een deel van de route was de omgekeerde route van dag 3 en 4. Door de regenval was het in de eerste ronde erg glad maar gelukkig waren de proeven wel droog en kon er goed gereden worden. Nina had het op deze dag moeilijk om goede tijden op de klok te zetten. Op de kapot gereden routes van de dagen ervoor kreeg ze veel last van tintelende vingers, handen en armen waardoor ze het stuur moeilijker vast kon houden. Ook kon ze haar concentratie niet vinden!

Op vrijdag werd de baan pas uitgezet voor de slotcross op zaterdag. Dit was op en rond een kartbaan. De cross begon met een tegenslag voor Marc want hij kwam bij de start ten val waardoor hij als allerlaatste aan de wedstrijd moest beginnen. Het rijden ging lekker en hij kwam gedurende de wedstrijd terug naar voren. Nina kreeg voor de start van de slotcross gelijk een tegenslag te verwerken. Vooraf werd bepaald of je op de eerste of tweede startrij moest starten. Nina moest vanaf de tweede startrij starten en was daardoor vrijwel kansloos om een goede start te pakken. Omdat het circuit erg smal was, kon ze moeilijk naar voren komen en was het op veel plaatsen treintje rijden.

Marc heeft de zesdaagse op een vierentwintigste plaats in de C1 klasse af weten te sluiten en dit betekende een gouden medaille in zijn klasse. Met het clubteam is Marc op een negentiende plaats geeindigd. Nina is in de C2 klasse op een 74ste plaats geeindigd waarmee ze een zilveren medaille heeft weten te behalen. ‘’Ik ben dik tevreden. Ik kijk terug op een mooie zesdaagse maar wel vind ik het moeilijk om te zien hoe de organisatie om ging met de problemen die er ontstonden op de route. In plaats va marshalls in te zetten op de moeilijke stukken, werden er gewoon delen uitgehaald en wanneer teveel rijders strafminuten dreigden op te lopen, werd er heel makkelijk vijftien minuten extra gegeven. Het geeft dan een iets minder voldaan gevoel als je de finish hebt gehaald doordat ze het mijns inziens iets te makkelijk hebben gemaakt voor alle rijders om de finish te halen,’’ vertelt Nina.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search