WPM KTM team ziet af in loodzware EK Enduro in Tsjechië

Nina Klink, Marc Zomer en Jarno Zandbergen van het WPM KTM team gingen het afgelopen weekend van start in de tweede wedstrijd om het Europees Kampioenschap Enduro in Tsjechië. Door de vele regenval waren de route en proeven loodzwaar en werd het een uitdagende wedstrijd voor zowel mens als machine.

De organisatie van deze EK wedstrijd was beter dan ooit, alleen hadden ze de route van de tweede dag zo gemaakt dat slechts een derde van de gestarte rijders de finish wist te halen. Per dag moesten er drie ronden gereden worden met daarin drie mooie proeven verwerkt, waarvan er 1 iets technischer was. De weersomstandigheden waren de hele week wisselvallig en hierdoor kregen de rijders een pittige route voorgeschoteld.

De eerste dag begon voor Nina Klink wat stroef. Ze reed zich vast op de route en verloor hierbij veel tijd omdat ze niet meer weg kon komen. De rest van de route tot aan TC 1 ging goed en wist in de eerste proef een vierde tijd op de klok te zetten. Echter omdat ze zich vast had gereden, had ze bij de tijdcontrole geen tijd meer over en moest gelijk door rijden zonder de tanken, eten en drinken. ‘’Dit was achteraf gezien dom van mij omdat het moeilijkste gedeelte in de tweede helft van de ronde zat. Nadat de tweede proef lekker begon, tikte ik de machine bij het oprijden van een helling in de vrij. Ik had het moeilijk om weer weg te komen en wist dus geen goede tijd neer te zetten. Het tweede gedeelte van de route was moeilijk met een aantal klimmen erin waarbij ik meerdere pogingen nodig had om boven te komen. Hierbij heb ik veel tijd en energie verloren en dit was nog maar de eerste ronde. Vanaf het moment dat ik aan het martelen kwam op de klimmen en wist dat ik veel tijd verloor, ging mijn focus van de proeven over naar focus op de route en zorgen dat je rond komt binnen de tijd. Helaas pakte ik in de eerste ronde al veel strafminuten. Dit werden er in de tweede ronde nog een aantal waardoor ik buiten het half uur zat en het geen zin meer had om door te rijden. Ik ben daarom na de tweede ronde gestopt,’’ vertelt Nina.

In de nacht van zaterdag op zondag had het veel geregend. De dames mochten een ronde minder rijden en de extreme proef werd er uitgehaald. Dit gaf Nina goede hoop! Helaas had ze het gelijk na de start al moeilijk omdat alles door de regenval veel gladder was geworden. Voordat de eerste proef begon, had ze al veel tijd verloren en ook in de proef was het glibberen en glijden. ‘’Het was voor mij verre van haalbaar om binnen het half uur te blijven die dag waardoor ik na de eerste proef besloten heb om te stoppen. Dit is de eerste keer in de tijd dat ik EK’s rijd dat ik deze beslissing heb moeten nemen. Ik heb vaker hele zware EK’s meegemaakt maar hier was het wel mogelijk om rond te komen. Tijdens deze EK was het op dag 2 op sommige stukken voor mij vrijwel onmogelijk om boven te komen en met de regen erbij maakte het ook extreem glad en voor mij extreem gevaarlijk met het naar beneden rijden waardoor ik deze keuze helaas zo vroeg heb moeten maken. Ik ga mij nu focussen op de zesdaagse over 3 weken in Italië.’’

Ter voorbereiding op de zesdaagse ging Marc Zomer op een KTM 300 TPI van start in plaats van op zijn vertrouwde KTM 250 TPI. Tijdens de eerste dag moest Marc even wennen en maakte hierdoor wat foutjes in de proeven. Ondanks dat de route zeer zwaar was, kon Marc goed rond komen met de 300 machine. Helaas kreeg hij na anderhalve ronde af te rekenen met een lekke waterslang waardoor hij noodgedwongen de wedstrijd moest verlaten. Gelukkig kon hij het probleem nog wel verhelpen zodat hij op zondag weer van start kon gaan.

Door de vele regenval was de route een stuk pittiger dan op zaterdag. ‘’Het rijden ging ook niet zoals ik wilde. Ik maakte teveel foutjes op zowel de route als in de proeven. Omdat ik een aantal keren niet gelijk boven kwam bij het klimmen, heb ik twintig strafminuten gekregen. Echter omdat er veel uitvallers waren, heb ik de wedstrijd toch op een tiende plaats af weten te sluiten,’’ vertelt Marc.

Marc zal zich nu gaan voorbereiden op de zesdaagse in Italie die over drie weken op het programma staat.

Voor Jarno Zandbergen was het zijn allereerste EK Enduro wedstrijd. Op de eerste dag wist hij zonder problemen de eerste ronde door te komen. De tweede ronde verliep moeizamer. ‘’Ik reed me direct al onnodig vast op het eerste deel van de route, wat me veel tijd heeft gekost. Daardoor had ik bij de tankstop bijna geen tijd over en ben bijna direct doorgereden om nog op tijd te komen, wat achteraf niet heel slim bleek te zijn omdat ik bijna niets had gegeten. Op het tweede deel van de route zaten een aantal flinke klimmen, waar ik niet altijd gelijk boven kon komen en ben daar zo aan het martelen geweest om boven te komen dat me dat zoveel energie gekost heeft waardoor ik na de tweede ronde helemaal kapot was en de wedstrijd heb verlaten,’’ vertelt Jarno.

Jarno was nog niet helemaal hersteld voor de tweede dag en omdat er veel regen was gevallen, wist hij dat het een zware dag beloofde te worden. Omdat de route en proeven bijzonder glad waren geworden, was het moeilijk om op de tijdcontroles op tijd te komen. Door een aantal fouten op de route en in de proeven pakte hij gelijk al een flink aantal strafminuten. ‘’Ik wist dat het moeilijk ging worden om binnen het half uur te blijven maar ik ging het toch proberen. In de tweede ronde ging het niet veel beter en ik maakte op de route te veel foutjes en ben toen helaas na twee ronden buiten het half uur gekomen waardoor ik uit de wedstrijd lag. Het was een super ervaring en ik heb vooral heel veel geleerd. Op naar de zesdaagse in Italië!’’

Recent Posts

Start typing and press Enter to search