Ups and downs voor het WPM KTM team in Hellendoorn

Het afgelopen weekend stond er in Hellendoorn een wedstrijd om het Europees en Open Nederlands Kampioenschap Enduro op het programma. Het WPM KTM team kwam hier gemotiveerd aan de start om te proberen zo hoog mogelijk te scoren.

Op donderdag werd er een proloog georganiseerd, welke op en rondom de crossbaan van Hellendoorn was uitgezet. De tijd in deze proloog werd meegeteld in de uitslag van vrijdag. De vrijdag en zaterdag bestonden uit drie ronden over ongeveer 80 kilometer waarin per ronde vier proeven waren verwerkt. 

Proef 1 was een lange bosproef met veel lange zandpaden, knipgaten en diepe sporen. 

Proef 2 was vergelijkbaar met proef 1 alleen een stukje korter. Daarnaast liep de proef ook verschillende keren door de diepe zandkuil heen met afdalingen en klimmetjes. 

Proef 3 was een korte extreme proef met obstakels en een aantal watergaten en proef 4 was uitgezet op een kleine crossbaan, maisland, weiland en een stukje bos.

Vol goede moed begon Robin Nijkamp op donderdagavond aan de proloog. Hij was fanatiek maar kwam in de tweede bocht even ten val. Gelukkig ging hier niet veel tijd mee verloren en was hij er klaar voor om op zaterdag aan de lange endurodag te beginnen. ‘’In de eerste en tweede proef had ik het goede ritme nog niet echt in handen en maakte een paar kleine foutjes. In de andere proeven ging het goed en wist ik nette tijden neer te zetten. Ik wist vijfde te worden in de E1 klasse en leverde mijn WPM KTM met een goed gevoel in,’’ vertelt Robin.

Op de tweede dag ging het helaas gelijk in de eerste proef mis. Op een glad gedeelte gleed zijn voorwiel weg waardoor hij moest bij steppen. Toen hij zijn voet op de grond zette, voelde hij twee keer iets knappen in zijn goede knie waardoor hij noodgedwongen de wedstrijd moest verlaten. Nu is het voor Robin wachten op een MRI scan om de schade in zijn knie te kunnen bepalen.

Nina Klink wist in de proloog een nette tweede tijd neer te zetten en kon hiermee tevreden terugblikken. Op vrijdag begon ze positief aan de dag door in de eerste proef gelijk de snelste tijd neer te zetten van de dames. Ook in de tweede proef wist ze een goede tweede tijd neer te zetten. Proef 3 vond ze lastiger en hierin kwam ze uit op een vierde tijd. Nadat de vierde proef niet werd meegeteld omdat de tijdwaarneming het niet deed, stond Nina na de eerste ronde aan de leiding. ‘’Omdat de eerste proef mij het beste lag, ging ik er goed voor zitten om een snelle tijd neer te zetten. Helaas ging het in het begin van de proef mis. Ik kreeg een highsider en werd van de motor geslingerd. Ik wilde snel opstaan om verder te gaan maar omdat ik mijn lucht kwijt was, verspeelde ik ruime een minuut. Hierdoor viel ik ineens terug naar een vierde plaats in het klassement,’’ vertelt Nina.

Na de valpartij ging het rijden niet lekker meer waardoor ze teleurgesteld als vierde over de finish kwam. Belust op revanche ging ze op de tweede dag van start en was er op gebrand om een podiumplaats te halen. Ze wist in de eerste proef een tweede tijd op de klok te zetten maar ze voelde dat ze een beetje op het randje reed. Dit leverde haar naast goede proeftijden ook drie valpartijen op. Gedurende de dag wist ze tweede, derde en vierde tijden neer te zetten in de proeven en dit leverde haar uiteindelijk ook in het dagklassement een vierde plaats op. Met tweemaal een vierde plaats werd ze ook vierde in het eindklassement van het EK enduro in Hellendoorn. In de ONK klasse legde ze beslag op een dertiende en twaalfde plaats in de E2/E3 klasse.

Jarno Zandbergen begon op donderdag goed aan de proloog maar halverwege de ronde maakte hij een klein foutje. Toch wist hij er een zevende tijd in de J2 klasse uit te halen. In de eerste proef op vrijdag ging het goed en zat hij lekker op de motor. Helaas maakte hij wel een klein foutje, wat hem een paar seconden koste maar toch was zijn tijd goed. Hij wist zijn goede rijden in de rest van de dag verder te zetten en ook zijn tijden bleven constant. Ondanks een kleine valpartij in de derde proef van de laatste ronde wist hij de dag op een achtste plaats in de J2 klasse af te sluiten en werd zevende in de E1 klasse van het ONK.

Op zaterdag vloog hij vol goede moed de eerste proef in maar door zijn enthousiasme kwam hij in het begin van de proef ten val. In de rest van de proef had hij het tempo er weer goed in zitten en wist er daardoor toch nog een redelijke tijd uit te halen. De rest van de dag ging het rijden lekker en wist hij goede tijden in de proeven neer te zetten totdat het in de eerste proef van de laatste ronde mis ging. ‘’Ik moest nog een paar honderd meter voordat ik bij de finish was maar bij het uitdraaien van een bocht brak mijn ketting en kwam ik stil te staan in de proef. Gelukkig kon ik de ketting weer maken en hem er weer opleggen maar dat heeft me wel vele minuten gekost en zodoende was een goede uitslag helaas niet meer mogelijk en kwam ik niet verder dan een veertiende plaats in de J2 klasse en een twaalfde plaats in de E1 klasse van het ONK,’’ vertelt Jarno.

Nick Buitenhuis ging ervoor in de proloog maar maakte net iets teveel foutjes. Wel had hij lekker gereden en keek uit naar de twee enduro dagen. De dag begon redelijk voor Nick want hij moest erg wennen aan de proeven. Vooral de eerste proef kreeg hij niet onder controle en liet hier veel tijd liggen. De rest van de proeven gingen goed. Vanaf de tweede ronde begon hij meer ontspannen te rijden en wist zo ook zijn tijden te verbeteren. Proef 4 lag hem heel goed maar helaas kreeg hij af te rekenen met problemen. ‘’In de derde ronde kreeg ik richting proef 2 problemen met mijn motor. Ik heb nog een behoorlijk stuk naar de tankstraat kunnen rijden maar het laatste stuk heb ik moeten lopen. Ik heb werkelijk alles geprobeerd wat op dat moment kon. Helaas heb ik het probleem niet kunnen verhelpen waardoor ik ben uitgevallen. Dit geldt ook voor dag 2. Over het rijden ben ik tevreden en daarom is het extra zuur dat ik uit ben gevallen,’’ vertelt Nick.

Aankomende zaterdag gaat het Open Nederlands Kampioenschap Enduro verder in Bergeijk.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search