Marc Zomer op beide dagen van het EK Enduro in Hongarije in de top tien

Marc Zomer van het WPM KTM team is in de tweede wedstrijd van het Europees Kampioenschap Enduro in Hongarije op beide dagen in de top tien geëindigd. Op de eerste dag verloor hij in de slotfase de achtste plaats en werd negende. Op de tweede dag was de achtste plaats wel zijn deel en kon hij het weekend tevreden afsluiten.

Marc begon op dinsdag met het verkennen van de proeven. De organisatie had drie mooie proeven uitgezet (extreme test, enduro test en een crosstest). Er werd slecht weer voorspeld en door de regenval die in de week voorafgaande al was gevallen, werden de proeven voordat de wedstrijd begon al aangepast en werden er stukken uit de proeven gehaald. Op vrijdagmiddag verkende Marc de laatste wijzigingen en was er klaar voor om aan het weekend te beginnen.

Het beloofde een lange dag te worden op zaterdag van zo’n acht uur op de motor. De dag begon gelijk met de extreme test waardoor de rijders koud erin moesten. Hierdoor was het belangrijk om zo min mogelijk fouten te maken en dit lukte Marc. De enduro test was in de eerste ronde nog behoorlijk glad en hierin liet hij nog wat tijd liggen. In de crosstest ging het lekker maar Marc wist dat het hier nog beter kon. In de ronden die daar op volgden ging het rijden lekker en wist hij zijn eigen tijden telkens te verbeteren. Bij het ingaan van de laatste ronde had hij de achtste plaats in handen. Door een aantal foutjes in de endurotest verloor hij hier net teveel tijd om achtste te worden en sloot daardoor de dag als negende af en werd 52ste in de scratch.

De tweede dag werd met een ronde ingekort maar ook de rijtijden werden korter waardoor er op de route meer doorgereden moest worden. In de nacht van zaterdag op zondag sneeuwde het tot ongeveer 11 uur in de ochtend waardoor de eerste ronde in de sneeuw afgewerkt moest worden. Marc had het moeilijk op de gladde ondergrond en op de kapot gereden route om in zijn ritme te komen. Dit had tot gevolg dat hij in de endurotest even ten val kwam. In de tweede ronde werd de route weer iets beter en kwam er ook meer grip. Het rijden begon beter en makkelijker te gaan waardoor zijn tijden in de proeven scherper werden. In de laatste ronde werd de endurotest gecanceld waardoor deze ronde over slechts twee proeven ging. Deze liepen beide lekker voor Marc en dit zorgde ervoor dat hij de dag op een achtste plaats in zijn klasse af wist te sluiten en hij 41ste werd in de scratch.

In het weekend van 23 en 24 juli gaat het Europees Kampioenschap Enduro verder in Finland.

Fotocredits – enduro.nl

Recent Posts

Start typing and press Enter to search