Tommie Jochems doet ervaring op in het WK Enduro in Slowakije en Hongarije

Tommie Jochems van het WPM KTM team kwam in de afgelopen twee weekenden aan de start in het wereldkampioenschap enduro in Slowakije en Hongarije. Tommie pakte deze twee wedstrijden mee ter voorbereiding op de ISDE in Frankrijk. Naast het opdoen van wedstrijdritme en het doorontwikkelen van zichzelf zijn het hele mooie momenten om mee te maken.

Tommie besloot om in de Junior 1 klasse van start te gaan. Dit is het hoogste niveau in de wereld waarmee hij zich uit kan dagen want Tommie vindt dat hij zich in het diepen moet gooien om beter te kunnen worden.

Bij het verkennen van de proeven in Gelnica, werd al snel duidelijk dat het een pittige enduro zou gaan worden. Het lopen van de endurotest koste hem al zo’n vier uur en dit werd geschat op een rijtijd van 16 a 17 minuten.

Op vrijdagavond stond de supertest op het programma. Hierbij moest er een kleine 100 meter gereden worden om vervolgens twee minuten over verschillende kunstmatige obstakels te rijden als boomstammen, stenen, banden etc. Tommie heeft in deze test niets geks gedaan en de motor ingeleverd voor het zaterdagprogramma.

Op zaterdag was de extreme test gelijk na de start uitgezet. Vervolgens werd de route vervolgd maar na twee kilometer was er een helling die gelijk al vol met motoren lag. Tijdens het rijden van de route merkte Tommie dat er nergens geen rust momenten waren en dat er continu gewerkt moest worden. Tommie genoot van de crosstest en deze behoort nu tot het lijstje van mooiste proeven die hij ooit heeft gereden. Na drie uur rijden had hij de eerste ronde erop zitten maar omdat het begon te regenen werd het er niet makkelijker op. Helaas verstapte hij zich in de tweede ronde bij het omhoog rijden en bezeerde hierbij zijn voet en knie. Tommie zette door en na 2,5 ronde met een totaaltijd van 8,5 uur in de Slowaakse bossen sloot hij de eerste dag als veertiende af.

‘’Er zat meer in maar de limiet werd niet opgezocht. Daarnaast gaan de jongens voor me gewoon een stukje harder. Het is immers voor de meeste hun werk en voor mij een uit de hand gelopen hobby zal ik maar zeggen,’’ vertelt Tommie.

In de nacht van zaterdag op zondag regende het veel. Tommie besloot om niet te starten om zijn knie en voet rust te geven, in de hoop dat hij een week later in Hongarije weer pijnvrij zou kunnen rijden.

Tijdens het verkennen van de proeven in Hongarije werd duidelijk dat het eenvoudige proeven waren waarbij het lastig was om hard te rijden. De supertest op vrijdag lag hem beter dan in Slowakije omdat er kunstmatige hindernissen in lagen. Tommie heeft even aangezet en zonder problemen meegemaakt te hebben, heeft hij zijn motor ingeleverd.

Voor beide dagen stonden vier ronden van 1 uur en 35 minuten op de planning, ofwel veel op snelheid rijden. De eerste ronde was erg lastig. Wanneer de bocht in de proef naar links ging, ging Tommie naar rechts. Omdat hij vanwege zijn blessure de proeven slechts 1 keer had verkend om zo meer rust te pakken, had hij het in de eerste ronde moeilijk. De tweede ronde ging stukken beter en de tijden in de proeven werden sneller. In de derde ronde ging het nog even een keer mis en kwam hij ten val. Met een schaafwond op zijn schouder vervolgde hij zijn weg en wist veertiende te worden in de Junior 1 klasse.

De tweede dag begon beter en ditmaal kon hij meer aansluiting vinden bij de rest van het deelnemersveld. De extreme test lag hem goed en door telkens iets anders te proberen met de motor of op een andere manier te rijden, werden zijn tijden steeds sneller. Ook nu wist hij op een veertiende plaats in de Junior 1 klasse te finishen.

Voor Tommie was dit een ideale voorbereiding op de zesdaagse in het Franse le Puy-en-Velay waar hij uit zal komen voor het KNMV Junior Trophy team.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search