Tegenslag voor Vilde Holt in het WK Enduro in Zweden, Tommie Jochems kent leerzaam weekend

Tommie Jochems en Vilde Holt gingen het afgelopen weekend voor het WPM KTM team van start in het wereldkampioenschap enduro in Skövde in Zweden. Tommie had hier twee jaar geleden ook al eens een wedstrijd om het wereldkampioenschap gereden en dit was toen heel mooi. Wel reed hij toen nog in de junior klasse maar omdat hij vorig jaar 23 jaar oud is geworden, betekent dit dat hij nu bij de grote jongens moest rijden. Bij het verkennen van de proeven werd hem al duidelijk dat hem een uitdagend parcours te wachten stond met een super/extreemtest op het paddock, die leuk en uitdagend was opgezet. Maar daarnaast ook twee endurotesten en een crosstest. Endurotest 1 was zo goed als compleet in het bos met brede knippenpaden, van zowel zand als harde ondergrond. Deze was qua niveau niet moeilijk om hard en lang te rijden. Endurotest 2 bevatte zowel hard en glooiend grasland als glooiend landschap met klapzand. De crosstest was uitgezet op een bikkelhard grasland met een paar schuine kanten. De wedstrijddagen bestonden beiden uit drie ronden van +-60 km met daarvoor en daarna een aanlooproute naar het paddock waarop de extreemtest nog tweemaal verreden werd.

Op donderdagavond stond de supertest op het programma. Voor Tommie is dit altijd lastig om zo uit het niets ineens anderhalve minuut te knallen. Wel was dit vanwege de grote hoeveelheid publiek erg mooi! Op vrijdag stond de eerste echte endurodag op het programma. Tommie begon en eindigde goed en hij deed lekker mee met zijn tijden in de proeven. Wel miste hij in de tweede ronde in zowel de eerste als de tweede endurotest een bocht, wat hem best veel tijd koste. Hierdoor verloor hij de aansluiting met de concurrentie, die bij hem in de buurt stond. 

Op zaterdagochtend was al snel duidelijk dat het een lange, zware dag zou worden. Deze dag verliep vlekkeloos voor Tommie. Hij maakte geen grote fouten en nam minimale risico’s op de toch wel verraderlijke proeven. Dit zorgde ervoor dat hij in de scratch verschillende rijders achter zich wist te houden.

Commentaar Tommie Jochems: ”Voorafgaand aan deze wedstrijd wist ik dat ik hier niet voor een resultaat naar toe moest gaan. Deze wedstrijd had voor mij een heel ander doel, namelijk genieten en nog meer bijleren op het gebied van Enduro. Met twee dagen een proeftijd van meer dan 1,5 uur en een route waar je amper een rustmomentje gegund werd, was het lichtpuntje dat ik dag twee binnen 10% van mijn klasse winnaar was geëindigd. Mooi om terug te zien dat ik nog steeds progressie blijf boeken. Terugkijkend naar afgelopen weekend kan ik dan ook concluderen dat het een super leerzaam en mooi weekend was in Zweden. Ik heb er van genoten.’’

Vilde Holt kende tegenslag in Zweden. Ze kwam hard ten val toen ze op een vierde plaats reed. Ze bleef echter door rijden maar de dokter haalde haar uit de wedstrijd om haar te onderzoeken. Ze had namelijk een flinke klap op haar maag gehad. Hierdoor kon ze op zaterdag niet rijden. Gelukkig heeft ze geen interne bloedingen maar heeft haar lever een harde klap gehad. Ze hoopt binnen een aantal weken weer terug op de motor te zitten.

Voor het WPM KTM team gaat het Open Nederlands Kampioenschap over drie weken verder in het Belgische Chimay.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search