Tommie Jochems op het podium in ONK Enduro in Dinant

Tommie Jochems van het WPM KTM team is in de vierde wedstrijd van het Open Nederlands Kampioenschap Enduro op het podium geeindigd. Deze wedstrijd werd verreden in de Belgische Ardennen en wel in Dinant. De dag bestond uit een viertal ronden, met daarin per ronde twee proeven verwerkt. Om de dag af te sluiten moest de eerste proef bij het paddock nog voor een vijfde maal gereden worden. Dit maakte een totaal van 9 proeven over een dag van +/- 8 uur.

Jochems begon redelijk aan de dag maar toch was hij niet helemaal tevreden over zijn eerste twee ronden. Bij het ingaan van de derde ronde stond hij op een derde plaats in de E1 klasse en vanaf dat moment begon het beter te gaan. Hij werkte zich op naar een tweede plaats en wist een voorsprong op te bouwen van zo’n twintig seconden. Voor de laatste proef was er een stortbui geweest waardoor de proef spekglad was geworden. Tommie stond slechts 12 seconden achter de Belgische leider en ging er nog eens goed voor zitten. Hij maakte echter een onschuldige valpartij en verloor daarmee zijn kansen op de eindzege. Wel wist hij de dag op een mooie tweede plaats af te sluiten en liep hiermee in op de leider in de tussenstand van het kampioenschap.

Voor de eerste proef was geen route waardoor de rijders enigszins koud de proef in moesten. In de eerste ronde was deze nog heel glad door de douw van s’nachts. Marc had het moeilijk om in zijn ritme te komen en verloor hierdoor wat tijd op de concurrentie. Proef 2 ging lekker en hier wist hij goede tijden neer te zetten. Ook in proef 1 ging het in de tweede ronde veel beter en reed hij betere tijden. Bij het ingaan van de laatste proef stond hij vierde en stond dichtbij de concurrentie. Helaas ging hij in de gladde laatste proef tot twee keer toe onderuit en verloor hierbij veel tijd waardoor een goede klassering in rook op ging. Uiteindelijk werd hij vijfde in de E1 klasse en eindigde op een 22ste plaats met de Belgen erbij!

Ook Jarno Zandbergen had het moeilijk om gelijk in de eerste proef het juiste ritme te pakken waardoor hij wat tijd verloor. Daarna begon het rijden steeds beter te gaan en werden zijn tijden beter. De rest van de dag ging het goed maar in de laatste proef kwam hij tot twee keer toe ten val en dit koste hem veel tijd waardoor hij nog een plaats verloor. Uiteindelijk eindigde hij op een zesde plaats in de E1 klasse (ONK) en werd vierentwintigste met de Belgen erbij!

Mark Wassink ging van start op een KTM 300 EXC model 2024. Mark had twee keer op deze motor getraind en ging met een goed gevoel de wedstrijd in. Hij wist goede tijden neer te zetten, al hadden deze achteraf wel iets beter gekund. Wel wist hij zijn tijden in iedere ronde te verbeteren. Wassink reed strak en maakte weinig fouten. De tijden lagen dicht bij elkaar en in de gladde laatste proef ging hij er nog eens goed voor zitten. Hij reed hier netjes en wist uiteindelijk nog twee plaatsen op te schuiven waardoor hij als negende eindigde in de scratch en hiermee vierde Nederlander werd. Mark blikt tevreden terug op de wedstrijd in Dinant en kijkt uit naar de volgende wedstrijd.

Robin Nijkamp kon het juiste gevoel de hele dag niet vinden op de motor waardoor zijn tijden niet goed genoeg waren. Over de hele dag legde hij beslag op een veertiende plaats van de Nederlanders.

Omdat enkel de Inters hoefden te rijden in België, heeft Nina Klink een andere wedstrijd opgezocht, namelijk de DMX crosswedstrijd in Utrecht. Om een keer wat anders te kunnen proberen heeft ze de mogelijkheid gekregen om deel te nemen met een KTM 300 SX2024 in de damesklasse.

De motor is zoals verwacht zeer krachtig maar zeker niet gemeen. Ze hoefde eigenlijk niet te wennen aan de motor en wist een tweede tijd neer te zetten in de tijdtraining. Na een kopstart in de eerste manche wist ze met deze snelle motor uiteindelijk een tweede plaats te behalen. Omdat ze nieuwsgierig was naar het verschil heeft ze in de tweede manche haar eigen enduro motor gepakt. Nu kwam ze met de start wat te kort maar wist wederom tweede te worden. 

Kortom, de 300SX 2024 is een super fijne motor voor mannen (en vrouwen) met spierballen! Zeker weten dat je aan dit vermogen kunt wennen wanneer je hier een aantal keren mee hebt gereden en tevens heb je de garantie dat je geen vermogen te kort zult komen!

Op zaterdag 9 september gaat het Open Nederlands Kampioenschap Enduro verder in Westerbork.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search