Tommie Jochems pakt 8 punten in EK Enduro Italie

Tommie Jochems van het WPM KTM team heeft tijdens de eerste wedstrijd van het Europees Kampioenschap Enduro in het Italiaanse Castiglion Fiorentino 8 punten weten te scoren.

De wedstrijd bestond op beide dagen uit drie ronden van 54 km, waarin 3 proeven verwerkt zaten. Proef 1 was een extreme test met daarin een hele moeilijke klim, proef 2 een lange technische enduro test waar je overal goed moest opletten en proef 3 was een proef op een vlak grasland.

Tommie begon op beide dagen gecontroleerd aan de dag maar in de extreme test liep het niet lekker. Risico kon daar genadeloos afgestraft worden, met enorm tijdsverlies tot gevolg. Tommie koos er dan ook voor om geen risico’s te nemen. De endurotest lag hem goed en hier wist hij in iedere ronde constante tijden neer te zetten, die in iedere ronde sneller werden. In de crosstest wist hij in iedere ronde beter in zijn ritme te komen. Op de tweede dag wist hij hier zelfs een zesde tijd neer te zetten, op slechts 10 seconden van de fabrieksrijders.

Op beide dagen heeft Tommie niets meegemaakt en geen valpartijen meegemaakt. Dit zorgde voor een dertiende plaats op de eerste dag en een goede elfde plaats op de tweede dag. Tommie kende hiermee een solide weekend met 8 zwaar bevochten EK punten.

Marc Zomer brak zes weken geleden zijn stuitje waardoor het onzeker was of hij op tijd fit zou zijn voor deze wedstrijd. Hierdoor was zijn voorbereiding op de wedstrijd ook niet optimaal.

De eerste dag begon wat moeizaam. Op de lange endurotest raakte hij van het pad, wat hem veel tijd koste. Later op de dag ging het steeds beter en wist hij zijn tijden te verbeteren. Dit resulteerde in een 22ste plaats in de E1 klasse.

Op de tweede dag ging het rijden gelijk een stuk beter. Vooral de eerste twee ronden waren goed. In de laatste ronde begon hij wat foutjes te maken waardoor hij wat tijd inleverde. Marc wist zijn resultaat op deze dag met drie plaatsen te verbeteren ten opzichte van de zaterdag en werd nu negentiende.

Nina Klink had pas twee weken voor de wedstrijd besloten om deel te nemen en aangezien ze de afgelopen maanden geen voorbereidingen had getroffen voor deze wedstrijd, mocht ze eigenlijk geen verwachtingen hebben.

Op de eerste dag moest ze erg wennen aan de ondergrond. Er lagen veel stenen en er zaten diverse moeilijke klimmetjes in. Toch ging het gedurende de dag steeds beter. Helaas had ze in alle drie de ronden meerdere keren nodig om de klim in proef 1 te halen waardoor ze veel tijd verloor. Proef 2 begon in de eerste ronde met een fout maar in de tweede en derde ronde liep het steeds beter waardoor ook haar tijden scherper werden. Proef 3 verliep de hele dag goed. Wel was het een zware dag omdat de tijd na de eerste tijdcontrole steeds krapper werd gezet waardoor er op de route niet veel fouten gemaakt konden worden. Het lukte Nina om binnen de tijd te blijven en ze finishte op de eerste dag als zesde.

Op de tweede dag was proef 1 weer hetzelfde. Ook moest er soms gewacht worden omdat er iemand tegen de klim gevallen was. Ook nu lukte het Nina niet om in deze proef een goede tijd neer te zetten. Proef 2 verliep in de eerste ronde goed maar in de tweede ronde maakte ze op de klim een fout waarbij ze ten val kwam. Omdat haar motor ongelukkig lag, duurde het lang voordat ze haar weg weer kon vervolgen. Proef 3 verliep de hele dag goed. Omdat de organisatie de tijd na de eerste tijdcontrole nog krapper had gezet en de route best pittig was, moest er flink doorgereden worden. Dit had tot gevolg dat er bij de dames nog al wat gebeurde waardoor de uitslag ook deels op de route werd bepaald. Nina slaagde er in om in alle drie de ronden op tijd te zijn en sloot zo de tweede dag af op een vijfde plaats.

In het weekend van 15 en 16 juni gaat het Europees Kampioenschap Enduro verder in San Marino.