Tommie Jochems tweede in ONK Enduro in Noord Frankrijk

Het WPM KTM team stond het afgelopen weekend aan de start bij de eerste wedstrijd van het Open Nederlands Kampioenschap Enduro in het Noord Franse Éteignières. Tommie Jochems wist hier sterk tweede te worden in de E1 klasse.

De organisatie heeft hun uiterste best gedaan om drie proeven te creëren met een mooie lange route met heel veel bos. Deze was zeer uitdagend en lang maar wel erg mooi. Door het weer was de route erg nat met veel modder. Door de harde ondergrond en stenen was het wel prima te doen. Proef 1 was uitgezet op een (nat) grasland met ruime bochten en een technisch stukje. Proef 2 was een deel in het bos en op een klein privé crossbaantje. Ook hier stond veel water en was het erg nat. Bij Proef 3 waren de start en finish uit elkaar en die was wat langer. Deze was goed te doen maar wel erg glad. In eerste instantie zouden de rijders drie ronden rijden maar na de eerste ronde werd bekend gemaakt dat de laatste ronde zou komen te vervallen.

Tommie Jochems had het goed naar zijn zin in Noord Frankrijk. Tommie had gelijk een goed ritme in handen. In proef 1 lag alles dicht bij elkaar en was het moeilijk om het verschil te maken. In proef 2 en 3 kon hij wel het verschil maken. Na de eerste ronde stond hij op een tweede plaats in de E1 klasse en op een vierde plaats in de scratch. Tommie wist zijn ritme in de tweede ronde goed vast te houden en slaagde er daardoor in om tweede te worden in de E1 klasse en vierde in de scratch.

Met Mark Wassink begon het rijden wat stroef met meteen in proef 1 een schuiver. Dit resulteerde in een 22e tijd in de scratch. In Proef 2 begon hij wat voorzichtiger maar begon wel steeds meer aan de natte en gladde ondergrond te wennen. Naarmate de dag vorderde begon het steeds beter te gaan en klom hij mooi op naar een 12e plaats in de scratch (Belgen en Nederlanders samen). In eerste instantie zouden ze drie ronden moeten rijden maar omdat de route en proeven links en rechts wat te slecht werden volgens de organisatie, hebben ze besloten om dit in te korten naar twee ronden. Dit betekende voor Mark dat hij twaalfde werd in de scratch en zevende van de Nederlanders. 

Robin Nijkamp verloor gelijk in proef 2 veel tijd omdat hij bij het inrijden van een bocht aan het glijden kwam en hierbij met zijn achterwiel vast kwam te zitten in het aardappeldoek. Dit moest hij eerst verwijderen waardoor er veel tijd verloren ging. De andere twee proeven verliepen goed waardoor Robin de enduro toch nog met een goed gevoel af heeft kunnen sluiten.

Marc Zomer ging goed om met de natte omstandigheden en kwam proef 1 goed door. In proef 2 en 3 had hij er meer moeite mee en verloor hij tijd. In de tweede ronde kwam hij in deze twee proeven ook een keer ten val waardoor het uiteindelijk niet Marc zijn dag was. Omdat de enduro met een ronde werd ingekort had hij ook niet meer de tijd om zijn fouten te herstellen waardoor hij 21ste werd in de scratch.

De eerste proef voor Jarno Zandbergen verliep gelijk al niet zo goed. Hij kampte met een slippende koppeling en kon daardoor niet aanzetten en moest de proef rustig uitrijden. Gelukkig haalde hij wel de tijdcontrole en had hij nog voldoende tijd over om nieuwe platen in de motor te monteren. De rest van de dag verliep best goed voor Jarno maar wel kwam hij in de eerste twee proeven van de tweede ronde een keer ten val. Verder heeft hij weinig mee gemaakt en finishte op een vierentwintigste plaats in de scratch.

Nina Klink nam het afgelopen weekend deel aan verschillende onderdelen van de Erzberg Rodeo. Op donderdag stond er de Mitas Rocket Ride op het programma, wat kort gezegd inhield dat je zo snel mogelijk 6 klimmen omhoog moest rijden. Je had hiervoor twee keer de kans en je snelste tijd was tellend. De eerste 48 rijders gingen door naar de finale. Nina zette ongeveer een 120ste tijd op de klok en kwalificeerde zich niet voor de finale.

Op vrijdag en zaterdag stond de Blaklader Iron Road Prologue op het programma. Hieraan deden zo’n 1100 rijders mee en hiervan mochten de snelste 500 rijders mee doen aan de Redbull Erzberg Rodeo van zondag. Ook hier had je wederom twee keer de kans een snelle tijd neer te zetten. Bij Nina was de eerste keer ook haar beste tijd en hiermee finishte ze ongeveer als 260e totaal en als derde bij de dames waar ze heel heel tevreden over is! Met de 260e tijd had ze eventueel mee kunnen doen aan de wedstrijd van zondag, echter heeft ze er bewust voor gekozen om hier niet aan mee te doen. In 2018 en 2019 heeft ze dit wel gedaan en toen is ze tot checkpoint 7 en 8 gekomen, maar als je je bedenkt dat er 27 checkpoints zijn, dan weet je van te voren al dat dat niet gaat lukken. Dit jaar zijn er namelijk maar 9 van de 500 gestarte rijders aan de finish gekomen.

Over anderhalve week staat er voor het WPM KTM team een ronde van het Europees Kampioenschap Enduro op het programma in San Marino.

Fotocredits – Patrick Brosteau

Recent Posts

Start typing and press Enter to search